Begrense ungdommenes frihet vil få smittetallene ned.

Raymond Johansen gikk ut mandag 16 november med nye restriksjoner for hovedstaden. Skoler blir satt i rødt fordi det er en økning i smittede helt ned i ungdomsskole alder. Det kan virke som at de unge går rundt som rene smittesprederne. Det som er viktig er at vi ikke skal legge skylden på dem, men heller skryte av dem. For er det noen som er flinkere enn middelaldrende menn og kvinner i bruken av munnbind. Så er det ungdommene. 

 

                                                                                                            Folketomme sentre er blitt dagligdags.

 

Selv om det har tatt litt tid så er de blitt flinkere med holdning og respekten for smittevern.  De høye smittespredningstallene som er blant dem må nok regjeringen ta på sin egen kappe. Allerede i mars i år forstod denne gruppen at de ikke blir så alvorlig syk som oss andre av Covid-19.  De nærmest friskmeldte ungdommene, og det er nok mye av grunnen for at de senket skuldrene.Samtidig som det ble innført hjemmeskole der selvstudie og nettbasert hjemmeundervisning stod på planen. Ved skoledagens slutt bar det rett ut blant venner. Det endte med at de hang tett sammen mens verden kjempet mot pandemien. Hva brydde det de yngre? De var jo immun mot denne pandemien.  De hadde heller ikke annet å drive tiden med, enn å henge sammen. Da alt stengte ned rundt dem kino, idrett, klubbhus etc. At de og kunne være smittespredere gikk nok ikke helt inn hos dem. De fikk skylden for at de ikke tok dette på alvor. Hvordan skal de ta dette alvorlig når de i det ene øyeblikket blitt fortalt at Covid-19 ikke så farlig for dem, mens de i neste øyeblikk får begrenset frihet. De blir heller mer forvirret enn kloke på hele Covid-19

Nå er det alvor.

 Nå i november har de endelig tatt grep om at de må stramme inn rundt ungdommene for at de skal få kontroll. Uten ungdommene med på laget for å bekjempe Covid-19 så vil ikke vi få bukt med problemet. Derfor må de forstå at de kan ikke gjøre som de vil, mens alle oss andre får restriksjoner. De må forstå at de bærer smitte på lik linje som andre. Når Johansen får spørsmålet om hva han har å si til ungdommen. Da svarer han: Nå er det alvor. Samtidig som han sier at de ikke må henge oppi hverandre, håndhilse osv.  Ungdommen må rett og slett skjønne alvoret, ellers blir det strengere for dem.

 

Nå som blant annet Oslo innstrammer burde ikke dette gjelde og de andre storbyene, og vil det gi resultater?  Eller vil det fortsette slik som før. Ungdommene sitter tett oppi hverandre fremdeles. De sitter som sild i en tønne, og benkene blir som kosekroker. Mens kjøpesentrene er folketomme så går de rundt i gjenger som ingenting har skjedd. Vil de ta restriksjonene på alvor, og er dette bare noen etternølere.

De som ikke tar denne pandamien på alvor idag etter så opplyst som vi er. (Da snakker jeg ikke bare om ungdommer, men og godt voksne.) Går vel under egosentriske med en  holdning av null respekt for andre. Om de sitter tett opp i hverandre, eller går i store folkemengder uten munnbind og avstand. Vi har lett for å beskylde ungdommene for å være den største smittekilden, men den er nok spredt godt utover aldersgruppene. 

Det hjelper lite å pushe på ungdommen

 Det som er sikkert. Vi som foreldre har en viktig rolle. Vi kan ikke være tydelig nok, og vi må minne ungdommene mer enn en gang  på smittevern reglene. Vi må sørge for at våre barn har fått med seg alvoret. Vi kan ikke gå rundt og håpe på at de har plukket dette opp selv. Vi må være hele tiden på. Samtidig som vi og må følge opp. Det hjelper lite å pushe på ungdommen, dersom vi ikke klarer selv å gå i butikker og ellers andre steder uten enkle tiltak som munnbind og avstand.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg