Er de minste den største smittekilden?

Bilde av megSiden regjeringen gikk ut før påske og fortalte at barnehage og skole skulle åpne opp igjen i disse dager. Har nyhetsbildet nesten vært preget av at denne gruppe mennesker er smittekilde nr 1. Men er det denne aldersgruppen som er verstingene? Jeg har lagt merke til smittekilder som er mye mer uansvarlige enn disse smårollingene.  Tenåringer og for ikke snakke om arbeidere innen blant annet bygg og anleggsbransjen. Senest igår  så jeg tenåringer dinglende rundt i grupper på 5-8 stk. De klenger og henger rundt hverandre som at de ikke har fått med seg noe ting. Hvor vanskelig skal det være? Har de ikke forstått hvorfor de ikke er på skolen? Eller bryr de seg ikke. Tror de fremdeles at det er kun de eldre som er mest utsatt?

Så har du arbeidere innen blant annet bygg og anlegg. Seinest fredag ser en slapp holdning. Hva tenker voksne mennesker når de stuer seg sammen 3 personer som sild i tønne. Greit det er en 3 seters bil, men hvor ble det av 1 meters avstanden som er innført?  Har disse gutta og ikke fått med seg hvordan dette viruset smitter? Dette er  jo hodeløs tenking, og hva med familien de skal hjem til etter jobb? Dette er jo uansvarlig holdning. Mens andre arbeidsgrupper må følge strenge krav, som innebærer at de må stenge ned bedriften. Kan det virke som at disse bedriftene kan gjøre som de vil. Uten at det får noe som helst konsekvenser.  For meg ligner det som russisk rullet.

Vi må derfor ikke rope ut om at barnehagen og småskole trinnet er en stor risikofare for smittespredning. For det er mange andre som er en større trussel enn dem. Så lenge de er så uansvarlig som de er, er de en fare for resten av befolkningen.

Covid 19. Viruset som fikk verden til å samarbeide.

Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at viruset som herjet langt borte i Kina skulle berøre oss her i lille Norge. Jeg måtte og bite i meg ordene jeg sa til ungene. Slapp av det kommer ikke til Norge. Det kommer ikke ut av Kina engang, og ungene mine skjønner nå at jeg ikke viste hva jeg snakket om. Det som jeg heller aldri hadde sett for meg, var at det skulle forsake det som det har gjort. Storbyene er rett og slett stengt ned, og gatene er tømt for folk.

 

På en facebook gruppe kunne en lese følgende her forleden dag. Korona har klart det ingen kvinner har klart. Den har stoppet alle sportsarrangement, stengt ned alle puber, og fått alle menn til å bli hjemme. Litt skapt humor oppi all elendigheten. Hvordan er det mulig å få til? I en verden der nyhetsbilde er preget av krig og elendighet klarer regjeringene å stenge ned store byer og landeområder uten at folket vurderer å demonstrere mot. Er det frykten for å bli syk som henger over oss? Selv om flertallet ikke merker noe til viruset. Eller er det dens ustabilitet, og med det mener jeg, at en vet ikke hvordan man responderer på viruset før en får det. I begynnelsen var det kun eldre, og mennesker med underliggende sykdommer som var truet. Nå er det unge og gamle, med og uten underliggende sykdommer som dør. En annen skummel ting med dette viruset er at det spres som ild i tørt gress. Regjeringene i de forskjellige landene føler seg maktesløs fordi det dukker opp overalt.

Rundt om sitter de lydige borgerne, og ser på at levebrødet til  mange millioner blir satt på vent. Noen bedrifter overlever denne pandemien, mens andre går en økonomisk ruinert fremtid i møte. Ja jeg skjønner at det gjøres for å få kontroll på de smittede, og for at vi ikke skal kollapse helsesystemet vårt. Det som må være frustrerende for de berørte er at dørene ble stengt på dagen, og for noen virket det som på timen. Regjeringen sa lock down, og vi skalket alle luker. Gjorde vi som vi ble befalt fordi vi vet at smitten spres ved blant annet dråpe smitte, og fordi den har en overlevelsestid på ca 3 timer? Med en slik nedstengning rundt om i verden er nå en ting sikkert.  Dette må vel være den første uken etter Jesus død, der en virkelig får oppleve den stille uke. For uken etter palmesøndag er den stille uke.

Korona! Navnet som får deg til å gripe etter antibacken. Korona henger over oss og gir frykt. Ingen vil ha dette viruset, også kalt Covid 19. Det som er sikkert er at vi har en dugnadsånd i oss. Ihvertfall når det er noe som truer oss homo sapiens. For det virker som det er kun menneskene som rammes av dette viruset. Dette viruset har gjort slik at vi er ikke like avslappet når en treffer naboer, venner og bekjente lenger. Alle er opptatt av avstanden. Lite smil, og vi følger med at den ene etter den andre følger kravene fra myndighetene.

Så det store spørsmålet er. Hvorfor spres dette som ild i tørt gress, selv etter alle tiltak? Folk dør i hopetall ennå. Vi blir foret med nyheter hver dag om høye dødstall. Selv om verden har gått inn for samarbeid for å stoppe det som skjer. Takk og lov for at vi mennesker skapte sladder. Hadde ikke det vært for den, så hadde ikke vi blitt informert om denne pandemien. Sladder er egentlig skapt for å brukes til samarbeid. Vi samarbeider som aldri før mot en fiende som ikke lar seg kneble med det første. Den er immun mot statslederes truende uttalelse. Den skiller ingen religioner og livssyn, den har ingen klasseskille. Den har faktisk valgt å gå til krig mot oss alle homo sapiens. Det eneste våpen vi har akkurat nå er at vi kan gjøre vårt for forhindre dens utvikling.

Det som virker rart er at den dukker opp i alle storbyer og stormakter. Så sies det at den er opprinnelig er fra Kina, eller har den startet litt her og litt der? Jeg stiller det spørsmålet fordi jeg synes at den sprer seg rundt som ild i tørt gress. Over hele verden, selv etter alle tiltak vi har gjort for å bekjempe den.