Jan Teigen. Den store stemmen fra Tønsberg.

 

Jeg sitter og ser på livet. Jeg sitter og ser på meg selv. Jeg har min egen verden, og der føler jeg meg vel. Jeg lytter til Jan Teigen sin sang Gi meg fri.  De første setningene er tatt ut fra begynnelsen på denne låten. Dette er en sang som betyr mye for meg. Jeg har merkelig nok hørt mye på han de siste dagene. Mens tankene har filosofert oppe i hodet mitt. Jeg er en stor Jan Teigen fan, og har vært det siden jeg var en liten gutt. Mange, mange timer har gått med til Teigen lytting. For en mann, og for en artist! Jan Teigen har vært en viktig del av livet mitt. Hans låter har gitt meg alt. Glede, tanker, tårer og nå skal de gi meg minner.

Jeg har vært på to konserter med Jan Teigen. En på et fort utenfor Tønsberg, mener det var på Bolærne tilbake til midten av åtti tallet, og en på Radøy tidlig nitti tallet. Den først nevnte fikk meg til å bli kjent med låten: En dags pause. Publikummet mener jeg besto for det meste av militær gutta som hadde unnet seg fri, og var på en konsert med dette fantastiske menneske. Det som satt spor hos meg var følgende. Plutselig begynner han og trigge de opp. Publikummet begynner å rope. Kim hvorfor dro du din vei, kim kom tilbake til meg! Jeg fikk da bli kjent med låten som skulle forbli i mitt hjerte. Der og da begynte jeg som guttunge å elske denne fantastiske artisten.

I dag gikk han bort 70 år gammel. Jeg nevnte at hans musikk har gjort meg tenkende. Når du først hører låtene til Jan Teigen er de som vanlige låter, men lytter du noen ganger til enkelte. Slipper de inn i tenkeboksen så hører du at han synger om sitt og ditt liv. Neste trekk fra Klovn uten scene albumet er en låt. Gi meg fri, Optimist, Min første kjærlighet, Et menneske, Instamatik. Jeg kunne ramset opp låter i fleng.

Jan Teigen… Du er den artisten som definitivt har fulgt meg i livet i medvind og motgang. Jeg har funnet mye styrke i dine låter. Jeg har hørt på store artister, men ingen av de er som deg. Du er som du sier selv. Du er sånn som dagen, du er helt unik. Du er en sensasjon.  Du var den spesielle, den største, og den eneste jeg har møtt. Det skjedde etter konserten på Radøy.  Din stemme var både rå og vakker. Du takket nei til Genesis en gang i tiden. Phil Collins har bekreftet det. Jeg undrer på hvordan det hadde hørtes ut viss du sang for de. Jeg hadde nok vært Genesis fan i dag da. Phil Collins er en annen stor artist i livet mitt. Han ville nok ha deg over, da han hørte hvilke stemme du bar på. Du vil alltid bli husket som den største norske artisten for meg. Når jeg kommer til å tenke på deg, vil jeg minnes ordene jeg en dag hørte på italiensk, og som passer så fint til deg. Du lekte med italiensk i låter, og hva passer vel ikke bedre å si til deg. Jan Teigen. Chi rimane nel cuore del altri non e morto. Det betyr noe som. Den som lever i andres hjerter er ikke død.

Morsdag

Jeg har blitt fortalt at når sjømenn ble rammet av forlis, og andre tragedigheter på havet, ropet de på gud eller mor. Om dette er sant vet jeg ikke. Det som er sikkert er at de har søkt etter trygghet, varme og kjærlighet. Jeg kan og tenke meg når kampene har vært som værst, og der du ligger som en soldat i en skyttergrav. Tankene surrer og du ser ikke mening med noe. Det eneste som er sikkert er at du føler helvete er nær har nok mange sendt sine tanker hjem til blant annet mor. Noen har nok visket inn i nattens mørke mor…

Jeg leste og i en førstehjelp bok som var mer ironisk enn førstehjelp. Der var det et lite avsnitt som omhandlet hva en mor er.  Et menneske forfatteren ikke turde å skrive ironisk om. Hun ble da beskrevet som den varme kvinnen som kommer på besøk når du er syk. Hun rydder, tar seg av barna, lager mat. Hennes nærhet er medisin i seg selv. Smertene kan herje i din kropp, men mors varme og godhet lindrer i en tid der en føler at ingenting hjelper.

Mange mennesker velger å vie livet ved å bo hjemme hos mor. Der finner de trygghet og varme. For dem er mor hele livet. Noen mødre kjemper en endeløs kamp for deres barn. Ingen mødre ønsker å se sine barn lide av sult og frykt. Mange mødre ønsker å gjøre mer for sine barn, men deres handikap og sykdom hindrer dem desverre. Mange har deres mor som en dyrbar engel i hjerte. Varme tanker blir sendt på en slik dag som denne. Morsdag forsterker et slikt savn. Som jeg hørt på god morgen Norge sist fredag, der mor ble minnet. Tenk å bare fått gitt en klem til.

Josef Stalin skal ha sendt kvinner i fronten under andre verdens krig. Som svar på sitt valg sa han; Den som har mistet barnet dem har diet, er den farligste kriger.  I det øyeblikket han bevepnet disse mødrene skapte han blodtørstige kvinner,  som jaktet på hevn for sitt tapte barn. Det er skrevet tusenvis av låter til mor. En av dem var Elvis sin julelåt; Mama like the rose. En kvinne som han virkelig elsket. Selv den hardeste kriger smelter i mors nærhet. Ingen er tøffere enn mor. Mor er den tøffeste og hennes våpen er kjærlighet.

Hvordan oppstod morsdag? Anne Marie Jarvis ville minne sin mor Anne Marie Reeves Jarvis. En kvinne som jobbet for å bedre likestilling under den amerikanske borgerkrigen. Etter krigen jobbet hun for fred og forsoning i USA. Etter sin død i 1905 arbeidet hennes datter for en minnesmarkering for henne, og samtidig en minnedag for mødre. Den første morsdag ble feiret 12 mai 1908. Den første morsdagen kom til Norge den 9 februar 1919. Siden har vi feiret våre vakre mødre.

Min mor er et menneske som betyr utrolig mye for meg, og som jeg har mye kontakt med. Hun var en hardt arbeidende kvinne før hun ble pensjonist. Et menneske som bærer på en koffert med mye spennede stoff  fra et langt liv. Jeg er veldig glad for at jeg har akkurat hun som min mor. Jeg er ikke bare glad i henne, men jeg elsker henne! Gratulerer med morsdagen vakre mor.