Er Bergens skolene verstinger innen mobbing?

Jeg sitter og leser innlegget i Bergensavisen, BA tirsdag denne uken. Der står det følgende; Tall fra elevundersøkelsen viser at rundt 1800 elever i bergensskolen utsettes for mobbing regelmessig i 2018.

(Bilde er lånt av dagsavisen.no)

Det vil si at Bergen har hatt en liten økning siden 2017 slik jeg forstår. Hvor svikter det? Den første tanken de fleste sikkert tenker på er skolen, men er det bare skolen eller har vi som foreldre også et ansvar? Det kommer og frem at 6,6% av elevene på 7 trinn har blitt mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere.

Da stiller jeg spørsmålet. Hva kan vi gjøre i fellesskap for å skape en nulltoleranse mot mobbing? En ting som jeg tenker er sikkert. Skolen kan umulig klare dette alene. De er nok nødt til å ha hjemmet med på laget for å kunne bekjempe mobbing. Foreldrene må sette seg ned å prate med barna slik at barna skjønner at dette er ikke greit. Dessverre kan det virke som det er en for slapp holdning blant mange foreldre. Mobberene  kan holde på fordi enkelte ganger er foreldre mer opptatt i å finne syndebukker enn å være med å løse problemet. 

Høyres Henning Warloe mener at det holder ikke med et mobbeombud bare i fylket, men at Bergen trenger et eget. Det er tydelig noen som slår i alarmklokken og ber oss om å våkne! Prøver Warloe å si at Bergens skolene er blant verstingene når det gjelder mobbing? Da tenker jeg at det må handles. At Bergen må bare innse at vi har et problem. Her må kommunen, skolen og hjemmene på banen, og sammen kjempe mot ett mål. Få en stopp på mobbingen. Rett og slett få barna til å skjønne at mobbing er det nulltoleranse for.

Det kan sikkert høres veldig enkelt ut. Det kan og virke som at veldig mange foreldre ikke ser alvoret i det. En kan hører til stadighet at mange foreldre klager på  at dersom dette viktige temaet skal taes opp i eksempel fellessamlinger som foreldremøter. Så er merkelig nok frafallet stort enkelte ganger.  Skjer det fordi enkelte foreldre ikke bryr seg? At det gjelder ikke oss, vi har kontroll?  Dersom foreldrene ikke bryr seg kan en umulig få stoppet mobbing i skole og fritid.

(Bilde er lånt fra skolesnakk.blogg.no)

I 2018 er det er en skam at vi ikke har klart å kvele denne ukultur som har ødelagt så mange opp igjennom tidene. Det er rundt 60000 barn som blir mobbet i året landsbasis ifølge en artikkel fra I Tromsø fra 2016. Mens vi sitter å funderer på hvordan vi skal få stoppet problemet, brytes barn og ungdom ned hver dag. Vi har alle et felles ansvar for å stoppe denne ondskapen. Det handler tross alt om menneskeliv. For at vi skal klare dette som sagt. Må en jobbe sammen. Kommunen, skolen og hjemmet. Eller som det gamle ordtaket sier. Alle mann til pumpene!

 

Hele artikkelen kan leses her; https://www.ba.no/nyhet/skole-og-utdanning/politikk/vil-ha-eget-mobbeombud-for-skolene-i-bergen/s/5-8-908106

 

#mobbing #motmobbing #samfunn #barn #hverdag #angst #mittvalg #selvfølelse #blogg  #bloggingmotmobbing   #kvitteringslistemotmobbing    #stoppmobbing 

 

Det er ditt ansvar at du ble mobbet.

Voksne føler at de selv har ansvaret for at de har blitt mobbet, dette er noe de skal tåle. Det som henger igjen hos mange godt voksne i dag, er holdningen flere av dem vokste opp med; det er ditt ansvar at du blir mobbet.

Jeg må si at jeg stirret opp øynene når jeg så denne overskriften. Artikkelen som overskriften er hentet fra og innledningen i kurvirse, kan leses i sin helhet  nederst i innlegget. Er det offeret sitt ansvar at de blir mobbet? Og hva kan en gjøre for å komme seg videre i livet etter en slik vond tid? Jeg sitter og leser i en bok som har tittelen Tenk som en kriger.  En bok jeg sterkt kan anbefale! Der snakker han litt om vonde sår i historien din. Først tenkte jeg at mobbing blant annet blir bagatellisert. Eller må en bare ta å prøve og vekke krigeren inni oss, for deretter og komme seg videre.

Forfatteren i boken oppfordrer med en god tanke til å  legge fortiden bak seg. Ja den er vond og det kan høres veldig lett ut at vi skal bare legge fortiden bak oss. 

 

Alt bunner til at skal en klare å komme seg videre mot sine drømmer i livet, må vi legge den vonde tiden bak oss. I dette tilfelle perioden i livet en var utsatt for mobbing. Den må ikke være med inn i fremtiden. Den demper livet ditt. Den gir bare negativ energi til tanker om deg selv. Eller som det står i boken. De negative tankene vekker trollet i deg som igjen forteller deg at du ikke lykkes. Ved å finne frem krigeren i deg, og lar den ta kontrollen. Vil du være i stand til å oppnå dine drømmer. Det er et valg du kun kan ta alene, og som er et tøft valg.

https://www.utdanningsnytt.no

Hvorfor sliter mange med mobbing fra barndommen i voksen alder? Kan det ha med at før var mobbing skambelagt? Du følte rett og slett skyld for at du var utsatt for mobbing og derfor tiet man. Det å snakke om at en ble mobbet, var vel som å skrive en taper i pannen etter mitt syn. Dersom en tok det steget og fortalte en voksen, så fikk vel mange beskjed om at litt plaging måtte en tåle! Ut skulle det i hvert fall ikke komme! For og enkelte familier kan og det med mobbing føles som rene skammen. Det endte derfor med at mange barn gikk rundt å bar på dette alene. De følte seg ikke hørt eller trodd. Noen følte at det var de som var skyld i mobbingen mot seg, og valgte derfor å ta sitt eget liv. Veldig trist å høre at barn og voksne går til et slikt steg, og velger den løsningen for å få fred. 

 

Det som er sikkert er at en blir ikke sterk av å bli mobbet. Heller svakere vil jeg si. Det som ikke vises som arr på kroppen  utvendig, er risset inn som dype sår på innsiden. Studier viser at mange sliter psykisk med ettervirkninger og senskader hele livet. Uansett hvor mye en prøver å fortelle til en mobber at det de gjør er ikke bra. Så tror jeg ikke det vil nå inn til dem. De er nok blind for andres sorg. Det som er sikkert er at dere som blir mobbet er fantastiske flotte mennesker. Dere skal alltid se dere i speilet og føle dere som solstråler. For er det noe dere er så er det akkurat det. Solstråler! 

 

Link til artikkel dette innlegget er basert fra: http://www.vi.no/helse/det-er-ditt-ansvar-at-du-ble-mobbet/69581938

#mobbing #motmobbing #samfunn #barn #hverdag #angst #mittvalg #selvfølelse #blogg #søndag   #bloggingmotmobbing   #kvitteringslistemotmobbing    #stoppmobbing 

Tweens hvem er de?

 

 

Jeg får mange spørsmål om hva tweens er. Noen forbinder det med tvillinger, og ser spørrende ut da de vet jeg ikke har det. Hva er tweens? Disse skjønne små menneskene som er rundt oss. I alderen 8-12 år? Jeg skal forklare slik jeg har forstått hvem de er.

 

Tweens!

Tweens er barn mellom 8-12 år. Det vil si. Var du 13 år i 2002. Da har du akkurat sluppet under tweens generasjon. Også kalt generasjon Z. Vi foreldre tror vi har vært som dem, tenkte som dem, men det er to verden som er fremmed for hverandre. det fordi tweens er født i en tid med utfordringer som vi ikke har sett maken til. Tweens er digitalt innfødte! De er en generasjon som har en verden med raske løsninger foran seg, og som de må lære å navigere. Dermed må vår tilstedeværelse som foreldre kreves fult ut, og vi må være i full bevissthet. Tweens, generasjon Z, nettgenerasjon, den stille generasjon. Kjært barn har mange navn er det noe som heter.

Fra englebarn til tweenene!

  • Fra den ene dagen er de englebarn, til dagen etter en wannabe tenåring.
  • Fra det ene øyeblikket en person med wathever holdning til like myk og sårbar som før holdning.
  • Tweens humøret raser i en stor fart fra kaotisk til avslappende, og vi foreldre har problemer å følge med.
  • De er barn som kan taste raskere på sms enn en hakkespett klarer å hakke i et tre.
  • Det er den mest dramatiske forandringen våre barn er igjennom etter fødselen. Hadde vi voksne oppleve den samme utviklingen som tweensen gjennomgår på en slik kort tid, ville vi også blitt påvirket av usikkerhet og indre kaos.

 

 

 

 

Tweens opplever tidsånden når det gjelder følelser, tanker og kroppens utvikling. På en måte annerledes enn det vi foreldre gjorde. Vi har sikkert ikke vært begeistret for deres holdninger til tider. Det som da er viktig å tenke på er at tweens muligens trenger oss mest akkurat da. Selv om det er i den perioden de kan være minst mulig hyggelig å være med. Da må vi rettlede dem, uten å rette pekefingeren. Det kan være vanskelig, men forskjellen fra oss foreldre og tweens er at vi fikk være barn mye lenger, og vi slapp presset fra den digitale verden. Det vil si at vi fikk en mykere og finere overgang mellom de forskjellige periodene. 

 

 

Det som jeg tenker er viktig. Nyt tiden med tweens i huset. Det spennede mennesket som er i utvikling. Jeg synes det snakkes dessverre lite om tweens i samfunnet. Utenom at barn har et værre språkbruk enn vi hadde, og holdningene er værre. Da må vi ikke glemme at de lever i en tøffere tid enn vi gjorde. Det å måtte holde følge med en utvikling som raser i fullfart fremover kan ikke være lett. Når vi som voksne ikke klarer å henge med, så tenk på hvordan det er for dem som fremdeles skal og være barn oppi denne utvikling. Til slutt vil jeg dele noen faktaopplysninger fra boken Tweens! Kos deg med tweens i huset, skolen eller i fritiden. Husk! De er fremtiden vår!

 

Fakta om tweens!

  • Tween kommer av ordet “in-between”, her i betydningen tiden mellom barndommen og tenårene.
  • Barnet ditt er en tween i alderen 8-12år.
  • De små tween er mellom 8-10 år. de er fremdeles mest barn, men beundrer de større tweensene.
  • De større tweensene er 10-12 år og er mye mer utviklet fysisk sett. Mange har sluttet å leke og ser etter tenåringene.
  • Jenter og guttrsfysiske utvikling utlignes ofte når de blir store tweens i 12 årsalderen

                  (Fakta om tweens. Er hentet fra Tweens boken s.11.)

#tweens #barn #foreldre #familie #samfunn #pappa #mamma #tenåring #blogg

Tenk om lærene hadde oppdaget det?

Jeg er tilbake på leirskolen på midten av 80 tallet. Vi dro mandag morgen og kom tilbake fredag. Denne uken betydde ingen kontakt med de som ellers var rundt oss, og da tenker jeg på familien og venner. Vi kunne ringe hjem fra kiosken, på leirskolen, men det var bare begrenset tid og tidspunkt. Denne uken skulle vi tilbringe nesten 24/5 med medelever.

 

Bilderesultat for hardangertun leirskole

 

Her skulle vi sitte på bussen med hormoner i sving, og lurte på hvordan dette skulle gå? Legge hele livet på hvil i nesten en uke!? Hva med all snakkis som går oss øre forbi!  Hva med alt vi ser på gjennom blant annet tv skjermen som sender oss ut i den store verden? Dette kunne jeg ikke tillate, og der og da bestemte jeg meg, for å ta med meg noe en ikke hadde lov til å ta med. Jeg var selvsagt nervøs! Fordi vi fikk klar beskjed om følgende: Blir vi tatt for noe ulovlig, eller ikke fulgte regler. Ja! Da bar det rett hjem. Var det noe jeg ikke ville, så var det hjem igjen før de andre. Fristelsen ble for stor til å holde meg oppdatert, at jeg valgte å ta den med.

Når vi var kommet oss frem, spist og gjort det vi skulle den dagen. Falt vi til ro på rommene. Da fortalte jeg hva jeg hadde tatt med meg. Jeg av alle guttene i klassen gjorde dette. Vi inngikk en avtale om at dette skulle være innenfor rommets fire vegger. Denne avtale om å holde tett fungerte i en hel klokketime. Da var lekkasjen et faktum, og nesten hele klassen viste om det. Heldigvis kom den aldri til lærerne på turen.

Med den ulovlige passasjeren fulgte tilgang til å se musikk videoene fra Mtv. Hvem husker ikke Samantha Fox og Sabrina? Hver og en gutt med hormoner i forandring våknet til live.  Der lå vi på rommet og smugtittet på Samantha synge Touch me, og Sabrina sang Boys, boys, boys, og mens vi drømte oss vekk. Jentene ville se Europe med kjekke Joey Tempest i spissen synge Carrie. For ikke snakke om god låten til Cutting Crew. I just died in your arms. Der lå vi og smugtittet, mens noen holdt vakt. En ting var sikkert. Lærerens oppmerksomhet ville vi ikke ha akkurat nå.

       

Samantha Fox    Boys (Summertime Love) (cover).jpg        Relatert bilde

 

Det stoppet ikke der! Med en vakt trygt på døren tittet vi og innom på det vi alle var hektet av. Sky Channel, Pat Sharp Sky Trax. Vi klarte å smyge oss til for å se på det hver dag. Hvem husker ikke Ronnie «the runner» som ble jaget til å finne en musikkrull! Baksiden av medaljen var at vi gutta måtte dele med jentene den ene kvelden. Ellers ble vi truet med at de sladret til  lærerne. Jentene var klar for å drømme seg inn i armene til Jason Donovan, der han sang duetten Especially For You med Kylie Minogue. Han var så kjekk at han smeltet mange pikehjerter. Deretter skulle de se Fame på NRK. Fame! Musikk filmen som var preget av ungdomsdrama, og der innledningslåten ga deg gåsehud når den begynte å spille.

 

   Bilderesultat for Pat sharp               Bilderesultat for kylie minogue & jason donovan - especially for you   

 Bilderesultat for Fame

 

Men vi fant ut hvorfor lærene ikke var så aktiv på rundene sine på kvelden. De satt selvsagt inne foran tv for å se dagsnytt, og Dynastiet. Intrigene  som ingen ende ville ta, og de voksne var opplsukt!

 

Bilderesultat for dynastiet

 

Hemmeligheten ble blant dem som viste om den, og den ble aldri snakket om i ettertid. Så jeg gjemte den nederst i sekken den siste kvelden vi var på leirskolen. Der lå den, og fristelsen ble igjen stor. Jeg tok den opp igjen. Jeg måtte selvsagt innom for å se hvordan det gikk i ti i skuddet! Jeg ville jo se om The Monroes med Cherrio, eller Wham med Wake me up before you go go var still hit. Mens jeg lå der i stillhet og lyttet på ti i skuddet. Kom det en snikende lyd mot meg.

Med ett våknet jeg! Mobilen alarmen ringte, og alt var bare en drøm. Leirskolen og den medbrakte mobilen forsvant inn i drømmeverden. At vi hadde tilgang til den digitale verden på 80 tallet ble bare med drømmen. Så muligheten til å sovne med vakre toner fra Spotify rett inn i ørene ble det dessverre ingenting av. Det som er sikkert er minnene fra 80 tallet vil vi alltid ha.

 

#humor #mimre #80tallet #musikk #leirskole #blogg #drøm #tøys #tull

DIY: MED BLANKE BEGERE FRA Q

 

                              

Så lett kan en gjenbruke plastikk. Så istedenfor at disse blanke begerene som følger med Q produktene til butikkene går i søppelen. Kan de brukes som maleskrin. De er laget av myk, solid plastikk som er og  lett å rengjøre etter bruk. 

Så hvorfor bruke penger på maleskrin når de står i butikkene? 

             

              

Her er de to forskjellige begre tatt i bruk på skolen. Vi har både flytende maling, og maling som er beregnet til maleskrin.  Det som er kult med den sist nevnte er at det er mulighet for å legge pensel i midten.

De begrene som er mindre er veldig grei å bruke til flytende maling. Det har sine fordeler. Mindre forbruk av maling, da en kan gi litt ut om gangen. Maling til overs er lett å få tilbake i malingsspann/flake, eller en kan legge de inn i en brødpose etter bruk. Det gjøres viss en skal bruke det innen kort tid. Inspirasjon til ideen ble skapt i samtale med en kollega.

 

Her er begeret og tatt i bruk til lim.

#barn   #diy    #ikkesponset  #hobbyrom  #interiørmaling   #kreativ  #blogg  #inspirasjon #skole #familie #høst

Nettmobberene følger deg helt hjem.

Det er godt å se at Bergensavisen ser alvoret og skriver om blogginnlegget mitt angående nettmobbing. Et viktig tema som det bør snakkes mer om, men og samtidig jobbe hardt for å bekjempe. Jeg har lest litt rundt på forskjellige bloggers kommentarfelt. Grensen for å herse med de er lav hos enkelte. Det kan virke litt som at det er normalt, og noe de gjør til dagen.

 

For en god del av den godt voksne gruppen, vil nok mye av denne heksejakten prelle av. De har fotfestet seg, og føler seg trygg på sin identitet. For yngre mennesker som fremdeles er tweens, tenåringer og unge voksne. Blir det straks verre. De er mer mottakelig til å ta innover seg denne heksejakten. Ja og den gruppen uansett alder og trygg de er på seg selv, men som får kjenne på nettmobbingen over tid. Som blir tappet for krefter og energi til å kjempe da trollene er for intense. Der må man stå sammen om å støtte dem og si nok er nok!

 Det at BA lager en debatt av det viser at de ser alvoret i denne heksejakten. Det som overrasker meg er at det ikke åpner opp til debatt. Kanskje det er noe i det jeg skrev. Vi er blind for andres sorg. Vi blander oss ikke det er klassik. For vi har alle hørt mobbeofrene si. Alle så det, men ingen gjorde noe. Under finner dere lenken til BA sitt innlegg. Til slutt vil jeg si Takk Ba for spalteplass og ønsker alle en strålende helg!

 

 

 

https://www.ba.no/debatt/sosiale-medier/meninger/hva-gjor-ditt-barn-pa-nettet/o/5-8-893428