Er det en skam å være fattig?

Jeg tok opp en mini serie på to episoder for en tid tilbake, og som omhandler små barn med stort ansvar. Det er mennesker som lever i fattigdom i England. Det er mange familier som lider under slike forhold, der barn lever med en av foreldrene, og der det er arbeidsledighet inni bilde. Det er skremmende å se hvilke feilgrep i livet som kan være tatt, og/eller forandring i livssituasjonen som gjør at vi plutselig kan være der selv. Jeg ble berørt av den ene familien. Det er en familiefar med syv barn. Ja du leste rett. En familiefar med syv barn, og som jeg har forstått. Tre-fire jenter og resten gutter. Se for deg i det digitale motepress generasjonen disse barna vokser opp i. Så er det ikke lett å være alene med en slik gjeng. 

Så kan vi sitte her å tenke. Stakkars jævel. Men men han har bare seg selv å takke. Han kunne tenkt over valgene sine her i livet. Da hadde han ikke sittet slik han sitter idag. Han sier selv at han håper at barna lærer av hans feilvalg, og ikke ender i samme situasjon som han. Men han er vel uskyldig i situasjonen eller? Han har slik jeg forstår en egen butikk som han må legge ned etter skilsmissen, da han blir alene om omsorgen for alle barna. Skal vi definere om det er feilvalg, så kan det være i denne situasjonen at valgene var rett, men han endte alene om å dra lasset, og da går det ikke rette veien.
 

Det som berører meg virkelig med denne familien er hans vakre datter Lyndsey. Lindsey er bare 10 år, men arbeider aktiv forå bidra med sitt for at det skal komme penger inn i kassen. Hun selger de lekene hun kan, og kjører rundt i byen for å finne kasserte ting som hun muligens kan bruke på rommet sitt. Som ikke er noe verdi for andre, men er mer enn god nok for henne. Lyndsey er bare helt fantastisk fin. det går ikke ann å ikke bli glad i henne. Hun gjør alt for å hjelpe. Smiler og håper at hun ser lyset i tunnelen en dag, men jeg ser og at hun ikke har det bra. Det kommer og frem. Hun sier at… jeg siterer henne. 

Jeg hadde en venn, men hun begynte å gjøre narr av klærne mine. De prøver å kalle meg “boms”. Jeg prøver å overse dem,- men det er ikke så lett for de gir seg aldri. “Boms, boms!”

                                                                                                (Lyndsey 10 år)

Det er så forferdelig! At barn skal oppleve slike ting? Dette er i England, men det er nok dessverre slik i Norge også. Barn blir mobbet på grunn av foreldrenes økonomiske situasjon. De blir utstøtt fordi dem ikke kan oppfylle standaren som enkelte av vennene har. For at familien ikke er økonomiske sterk. Da skal barna lide av dette. Forskjellen på barn som vokser opp i et fattig hjem. For å bruke det ordet, er nok gleden, og takknemligheten for det som dem får.

Om jeg hadde finere ting, ville jeg fått flere venner.

                                                                                                (Lyndsey 10 år)

Faren blir spurt av barna om dem noen gang vil få penger. Da ser han på dem og sier ordet de ikke vil høre. Nei… Grunnen er fordi han ikke har jobb, og han sier han får ikke jobb, da han kan kun jobbe 3 timer dagen, og da vil ikke noen ansette han. Han kan ikke ta på seg flere timer, da han har syv barn han tar seg av alene. Moren er flyttet ut, og han sitter igjen alene med omsorgen. Mer kommer. De eldste jentene sitter med faren og ønsker ting. De begynner å gråte da faren ikke kan tilby dem. Det får og faren til å begynne å gråte.

Jeg ser hvorfor han gråter. Det er stoltheten i det å være far. Det må være veldig tungt å ikke kunne gi barna sine enkle små ting som dem ønsker seg. Barna sier og at han har verdens beste toldmodighet, han kjefter aldri, er aldri sur, og gjør alt for å glede barna. Ja han får stempel på at han er verdens beste far. Han vil nok av disse barna bli husket som den snille, fine faren som prøver desperat å seile videre skuten, selv om masten er knekt i to. Han vil jo og selvfølgelig gi barna alt, men når lommeboken strekker knapt til mat. Da er det ikke mye han kan gjøre.Han sier og at de er heldige. De har mat hver dag, de får klær fra vedledighetshuset. De har tak over hodet foreløbig. (Taket bør skiftes, og det snart.) Nei! Det kan ikke være lett å stå opp hver dag, og vite at du er dømt til et liv i fattigdom.

 

Dette er bare en enkelt situasjon, og det er mange familier der ute som har det verre enn dem. Det som vi må bli flinkere med er at vi må ikke bare kaste ting. Det er viktig å høre om det er andre som vil ha ting. Vi må og bli flinkere med å spørre hverandre etter hjelp, og vi må bli flinkere til å hjelpe hverandre. Vi må og fortelle barna våre at dem ikke skal utstøtte andre fordi dem ikke er like “kul” som dem i klesveien, og/eller kan være med på alt det de gjør. Dersom du heller sier til et slikt menneske. Hei! Her er noen klær som jeg ikke har brukt for lenger. Kan du se om det er noe du vil ha? 

Da kan en være med å skape glede. Du gleder andre mennesker, og de menneskene vil kunne se på deg som et fint menneske i sine hjerter. Er ikke det noe av det viktigste i livet? Å skape glede i andre, ved å gi glede? Det er så viktig at vi tar oss av hverandre. Selv ønsker jeg ikke å kaste noe. Jeg prøver å gi videre til andre som kan dra nytte av det. 

 

                                                             Du trenger ikke kjøpe ting til rommet mitt.

Jeg vet du ikke har råd.

                                                       (Lyndsey 10 år til faren)

#hverdag #samfunn #familie #fredag #pappa #mamma #motepress 

4 kommentarer
  1. Alle burde begynne å ta vare på tingene sine og ikke kjøpe nytt hele tiden. Hadde vi alle skullet leve slik vi i Norge gjør i dag hadde vi trengt 2,7 jordkloder. Samtidig som verdens befolkning fortsetter å øke i urovekkende tempo.
   Hvis vi i verden skal ha en sjanse for å utrydde fattigdom må verden totalt sett få færre barn. Desto flere mennesker vi er, desto flere mennesker må vi dele verdens resurser på. Desto mindre blir det pr pers.
   Vet denne komentaren var litt utenfor innlegget, men det er viktig at folk får øyne opp for det, slik at folk vi som menneskehet skal bli klar over det.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg