Velkommen tenårene, men før det kommer tweens perioden!

Jeg leste en artikkel i Bt søndag. Her snakkes det om å gi råd til tenårene, og hvordan de skal komme seg igjennom denne perioden av livet. Som de skriver. Før de går inn i røret. Og da stenger resten av verden ute. Det som jeg stiller spørsmålet ved er. Jeg husker selv min tenåringstid, og kjenner meg igjen i mange av rådene, men Kan jeg fortelle en gutt/jente på vei inn i tenårene hvordan det er der? 

Det tror jeg neppe. Jeg er 44 år, og kan egentlig si til tenåringene. I gamle dager når jeg var tenåring, da gjorde vi slik og slik. Verden har nok dessverre utviklet seg i en slik retning at tenåringstiden er helt anderledes idag enn på slutten av 1980 tallet når jeg vokste opp. Dessverre er 1990 tallet og på god vei inn i historien. Jeg har hatt tenåringer i huset, og vet hva jeg snakker om. Selv kvinner som er opp mot 10-15 år yngre enn meg, og som husker hvordan deres tenårings liv var, må dessverre se det å gi råd til dagens tenåringer som vanskelig. Da de har opplevd tiden i to forskjellige tidsepoker for å bruke det ordet. Dagens tenåringer opplever den i digital tid, mens vi gjorde det ikke.

Skal vi kunne gi råd, må vi følge med utviklingen. Det er da viktig at vi ikke bare er kritisk til den. Det vil si at vi må sitte oss inn i den digitale tiden de lever i. Vi skal ikke sette oss inn i den digitale tiden for å følge med dem eller “spane” på dem, men for å se hvordan livet deres er i den digitale tiden. Spør vi og barna får sjansen til å kunne vise deg deres hverdag, vil de sikkert føle seg sett og forstått tenker jeg. Samtidig så er det viktig at vi forstår at tenåringstiden starter idag lenge før enn det gjorde i min tid. Den blir egentlig “vekket til liv” allerede i 8 års alderen. Når barna kommer inn i den nye tidsperioden som jeg har nevnt mange ganger, og som ble skapt allerede i 2002, da den digitale verden tok sitt inntog for fult. Tidsperioden jeg snakker om er tweensalderen. Der begynner jobben til foreldrene viss vi skal kunne følge barna igjennom tenårene tenker jeg. Vi må forstå hvordan de tenker, og hvordan de møter verden idag, i motsetningen til hvordan vi møtte den. Det er i denne perioden vi må virkelig gå inn for å bygge relasjoner. Gode relasjoner vil være med på at tenåringene søker oss om råd, og veiledning i denne tiden tenker jeg. Det er og da viktig at vi kommer oftere på banen for å møte dem når de vil snakke med oss.

Vi må møte dem og følge dem inn i denne perioden. Idag  er motepresset så stort på dagens tweens og tenåringer, og den følge dem helt inn på gutte og jenterommet. Moteverden viser tidelig at utseende teller, og der bør vi som foreldre og voksne rundt barna fortelle dem tidelig at vær den du er. Du er unik! Jeg har sagt før til barn når det gjelder mobbing, utseende og ferdigheter. Vi skal vise hverandre respekt. uansett legning, utseende, handikap osv. Vi er skapt som menneske, og skal respekteres av alle på lik linje. Ingen er har rett til å føle seg bedre enn andre mennesker og dyr. 

En av de tingene som tweens og tenåringer er utsatt for mer idag enn det vi var før er følgende. Dersom de har gjort eller sagt noe dumt. Da forfølger det dem inn på gutt/jente rommet, og det spres til mer jevnaldrende enn det gjorde i min tid som tenåring. De har ikke rommet sitt som den trygge basen som vi hadde. Stormet rundt meg kunne jeg bare søke dekning på rommet mitt. Det kan ikke man ikke idag. Det som er sikkert lik fra før til nå er at Pappa er selvfølgelig bare teit, og mamma er bare streng. Sånn er det bare, og sånn vil det nok være fremover også.

Men igjen. Det som er viktig tenker jeg er at vi er der for de, og dersom de trenger oss så skal de vite det. Det skal de vite ved at vi har sagt til dem tidelig at viss det er noe, så er vi der. Vi må og gjerne utvikle oss sammen med dem, og vise interessen for deres verden. Tenk alt de får med seg som vi ikke fikk med oss. Som vi ble skjermet for! Jeg tror det er mye mer som bekymrer barn enn at de ikke har den rette sminken eller jakken. Vi må sette av tid og prate med dem om det som skjer rundt dem, og da gi råd om Dagens situasjon og ikke om hvordan tenårings livet er. For det vet vi nok ikke så mye om, dersom vi ikke har fulgt med utviklingens deres dessverre.

#familie #tenåring #tweens #hverdagsting #samfunn #digitaltid

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg